lake, summer, finland, interment, cremation, funeral, ashes, sorrow, cremation, cremation, cremation, cremation, cremation

De verschillen in wet- en regelgeving rondom crematie in Nederland, België en Duitsland

lake, summer, finland, interment, cremation, funeral, ashes, sorrow, cremation, cremation, cremation, cremation, cremation

Crematie is een steeds populairdere keuze om voor te kiezen na overlijden, niet alleen in Nederland land maar ook in andere delen van Europa.  Echter verschillen de wet- en regelgeving rondom crematies ontzettend per land. In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen in de wet- en regelgeving voor Nederland en onze buurlanden. 

Nederland
In Nederland is de Wet op de Lijkbezorging van toepassing op crematies. Deze wet is sinds 1991 actief in Nederland en maakt het sindsdien crematie legaal. In deze wet staan onder andere de volgende regels:

  • Een crematie mag pas plaatsvinden na 36 uur en binnen zes werkdagen na overlijden
  • Een arts moet de dood officieel vaststellen en een verklaring afgeven
  • Er is geen verplichting om een urn in een columbarium of begraafplaats te plaatsen; nabestaanden mogen de as thuis bewaren of uitstrooien op een erkende locatie
  • Na de crematie wordt de as minimaal een maand bewaard in het crematorium, zodat nabestaanden de tijd hebben om te beslissen wat ermee gebeurt 

België
België heeft federale regelgeving, maar ook regionale verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel:

  • De wachttijd voor crematie is minimaal 24 uur na overlijden.
  • Een arts en een officier van justitie moeten de toestemming voor crematie geven.
  • Nabestaanden mogen de as bewaren, uitstrooien of laten begraven, maar uitstrooien mag alleen op erkende strooiweiden of op zee.
  • In Wallonië en Brussel is het verboden om as thuis te bewaren, terwijl dit in Vlaanderen onder bepaalde voorwaarden wel mag.

Duitsland
Duitsland kent strengere regelgeving rondom crematie, die per deelstaat kan verschillen. Enkele algemene regels zijn:

  • In de meeste deelstaten is er een verplichte grafzorg; de as moet op een begraafplaats worden bijgezet en mag niet thuis worden bewaard.
  • Er geldt een verplichte obductie (gerechtelijke lijkschouwing) voor crematie, wat de procedure vaak duurder en langer maakt.
  • De wachttijd voor een crematie is doorgaans 48 uur na overlijden.
  • As verstrooiing is in sommige deelstaten toegestaan, maar meestal alleen op speciaal aangewezen locaties.


Hoewel crematie in al deze landen goed gereguleerd is, zijn er duidelijke verschillen. Nederland biedt de meeste vrijheid aan nabestaanden wat betreft de bestemming van de as. Duitsland heeft de strengste regels, met verplichte grafzorg en obductie. België zit hier tussenin, met een mix van vrijheden en restricties die per regio kunnen verschillen.

Het is dus belangrijk om bij een overlijden in het buitenland goed op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving om niet voor verrassingen te komen staan op het moment dat een naaste overlijdt. 

Bij Urnenonline.nl staan we voor u klaar om u te helpen bij het maken van de keuze voor het juiste herdenkingsproduct.